Bildstugan i Lund, Berit Jardevall

En mÄlning blir till

MÄnga har sagt att de Àr intresserade av att se hur en mÄlning blir till. DÀrför har jag skapat den hÀr sidan. PÄ den skall jag visa hur min senaste mÄlning blir till. Jag tÀnkte ocksÄ berÀtta lite om hur jag tÀnker nÀr jag formar mÄlningen. Det tar tid att arbeta i olja. Bl a mÄste fÀrgen torka dÄ och dÄ.


Skissa grunden


Nu har jag valt motiv och plockat fram duken och ett kol för att dra upp de grundlÀggande konturerna. Det ser kanske inte mycket ut för vÀrlden men sÄ hÀr börjar jag alltid. Det blir mer fÀrg sedan. Den hÀr gÄngen anvÀnde jag alltsÄ kol för att skissa upp motivet. Andra gÄnger gör jag det med pensel och fÀrg.


Nu bottnar jag med fÀrg


NÀr jag Àr nöjd med kolskissen plockar jag fram penslar och palett och trycker ut de fÀrger jag skall börja arbeta med pÄ paletten. Det skall ju bli stenar i vatten, sÄ blÄtt skulle kanske vara naturligt. Men jag vill först ge stenarna lite grundkaraktÀr - bl a med bruna nyanser. SÄ hÀr ser mÄlningen ut i slutet av dag tre dÀr den stÄr och torkar pÄ staffliet.
Bilden Àr tagen med blixt, sÄ fÀrgÄtergivningen Àr inte helt korrekt.


Jag Àr inte helt nöjd


Nu har jag förstÀrkt konturerna pÄ stenarna. Jag har Àven arbetat vidare med att lÀgga fÀrg pÄ vattnet i bildens övre vÀnstra hörn. Jag Àr inte helt nöjd och funderar pÄ att mÄla över vissa delar. Jag tycker fÀrgerna har blivit för dystra. Motivet var ljusare och mer positivt.

Eventuellt beror de dystra fÀrgerna pÄ att det har varit ett grÄtt ljus i rummet. Det har regnat ute - ett riktigt busvÀder - och dÄ blir allt mörkare Àn normalt. Jag har medvetet lÄtit bli att tÀnda nÄgra lampor eftersom det dÄ blir fel ljus. Min ambition Àr att mÄla hela tavlan i dagsljus.


NystartI dag har jag Äter tagit mig an mÄlningen efter att i nÄgra dagar ha funderat pÄ hur jag vill Àndra pÄ den. Innan jag tog bilden hade jag börjat att mÄla pÄ havet uppe till vÀnster. Jag har ocksÄ börjat att arbeta fram vattenytan i bildens centrum. SÄ hÀr sÄg det ut i början av dagen.


En halvtimma senareNu har jag arbetat med bilden i lite mer Àn en halvtimma.

Under vattenytan finns stenar och tÄng. För att fÄ fram detta har jag lagt in olika fÀrger - mest brÀnd sienna som ger röd ton och rÄ sienna (gulbrun). Jag har valt dessa fÀrger för att jag vill uppnÄ en mer positiv stÀmning i bilden.

BÄde fÀrgerna och formerna Àr Ànnu sÄ lÀnge bara skissartade. Man anar vattenytan och dess genomskinlighet, men detta Àr lÄngt ifrÄn fÀrdigt.


Efter Ànnu en halvtimmaHÀr har jag jobbat vidare med havet uppe till vÀnster. Jag har lagt i vit fÀrg blandad med mycket lite coboltblÄtt. Jag har markerat vÄgorna med lite rÄ sienna. NÀr man lÀgger rÄ sienna över cobolblÄtt blir det en grönaktig ton, som passar precis till hur jag vill att vÄgorna skall Äterges.

Jag har ocksÄ mÄlat pÄ stenarna bÄde över och under vattnet. Jag har strÀvat efter att hÄlla mig till samma fÀrgskala som tidigare. Jag har ocksÄ tydligare markerat kanterna pÄ stenarna under vattnet.

Jag har anvÀnt coboltblÄtt blandat med brÀnd sienna och svart för att fÄ fram de mörka skuggorna. De gröna partierna pÄ stenarna Àr coboltblÄtt blandat med rÄ sienna. Penslarna Àr flata med nummer 4, 6 och 8.


Fyra dagar senare


Nu har jag en tid arbetat vidare med de stora stenarna. Jag har gett dem mer karaktÀr och rubust yta. De skall ju utgöra en tung mur mellan havet och den lilla lagunen i förgrunden.

Jag ser att stenarna har fÄtt en vÀl grÄ nyans. Detta mÄste jag ta itu med senare. Först skall fÀrgen torka, sÄ det inte blir kladdigt.

Jag har ocksÄ börjat sÄ smÄtt med att arbeta med vattenytan. Den skall ju bÄde synas och vara genomskinlig. Det skall Àven gÄ vÄgor pÄ den.

Jag har börjat med de mörka speglingarna i vattenytan. De fÀrger jag valt till detta Àr brÀnd sienna blandat med cobolblÄtt och lite svart. Du kanske tycker att det blir mycket brÀnd sienna. Det beror pÄ att jag vill hÄlla mig till en fÀrgskala som mest bestÄr av brÀnd sienna, rÄ sienna, vitt, svart och coboltblÄtt.


Den 10:e september


Jag har nu gett stenarna lite mer fÀrg och Àndrat formen pÄ dem. Jag tyckte att det behövdes nÄgon mer sten, sÄ det har jag lagt till. Fortfarande Àr jag noga med att anvÀnda samma fÀrgskala.

Jag har gett vattnet en yta och markerat en del av vÄgorna. Jag har huvudsakligen anvÀnt mycket utspÀdd vit fÀrg med en gnutta coboltblÄtt. Detta leder till att stenarna under vattnet nu tonar bort lite. Men de mÄste ÀndÄ synas genom vattenytan.


Den 18:e september - nu tror jag att mÄlningen Àr klar


Nu har det gÄtt flera dagar sedan jag tog förra bilden. Under tiden har mÄlningen fÄtt torka och jag har fortsatt att arbeta med stenarna och vattenytan. FrÀmst Àr det stenarna som har Àndrats, men jag har ocksÄ flyttat lite pÄ glittret i vattnet. PÄ sÄ sÀtt tycker jag att vattnet blir mer levande.

Är mĂ„lningen klar nu?

Den skall fÄ vila en tid. Sedan fÄr jag se om jag forfarande Àr nöjd med den eller om jag tycker att den behöver kompletteras. Under tiden jobbar jag med en annan mÄlning av stenar i vatten.Har du synpunkter pÄ vad jag skrivit och visat, sÄ fÄr du gÀrna kommentera det - skriv till min mailadress. Jag tycker det Àr trevligt med reaktioner. NÀr jag har haft utstÀllningar, har mÄnga tyckt om mÄlningar med stenar i vatten. Vad tycker du?